Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Därför är det viktigt att välja rätt storlek på canvastavlan

Därför är det viktigt att välja rätt storlek på canvastavlan

När det kommer till att dekorera ditt hem med konst, är valet av storlek på canvastavlan minst lika viktigt som motivet eller färgpaletten. En tavlas storlek kan dramatiskt påverka hur rummet upplevs, och att välja fel storlek kan få även de mest vackra konstverk att kännas malplacerade. Men varför är det så viktigt att välja rätt storlek på en canvastavla? Låt oss dyka djupare in i detta.

1. Balans i rummet: Rätt storlek på canvastavlan hjälper till att skapa balans i rummet. En för liten tavla på en stor vägg kan se obetydlig ut och försvinna i rummet, medan en för stor tavla kan överväldiga och göra att rummet känns trångt eller obalanserat.

Tips:

  • En tumregel är att tavlan bör täcka ungefär två tredjedelar av den möbel som den hänger ovanför, till exempel en soffa eller ett sänggavel.
  • Använd tejp för att markera tavlans storlek på väggen innan du hänger upp den. Det hjälper dig att visualisera hur tavlan kommer att se ut i förhållande till resten av rummet.

2. Fokusera på rätt element: Storleken på tavlan kan styra var fokus hamnar i rummet. En stor tavla kan fungera som ett kraftfullt blickfång och ge rummet en central punkt som drar till sig uppmärksamhet. Detta kan vara särskilt effektivt i rum med minimalistisk inredning där tavlan kan stå för det mesta av den visuella tyngden.

Tips:

  • Om du vill att din tavla ska vara rummets huvudattraktion, välj en större storlek som verkligen fångar blicken.
  • För ett mer subtilt och sammanhängande utseende, välj mindre tavlor eller skapa en gallerivägg med flera mindre verk.

3. Förstärkning av rummets proportioner: En välplacerad tavla kan hjälpa till att förstärka eller förändra hur vi upplever rummets proportioner. En hög och smal tavla kan till exempel skapa en illusion av höjd i ett rum med lågt tak, medan en bred tavla kan hjälpa till att bredda känslan i ett smalt rum.

Tips:

  • I små rum, överväg en tavla som matchar rummets form för att förstärka dess naturliga proportioner.
  • I större rum kan en panoramatavla eller en bredare tavla hjälpa till att fylla ut väggytan och ge en sammanhållen känsla.

4. Harmonisering med möbler: Canvastavlans storlek bör också harmoniera med de möbler som finns i rummet. En stor tavla ovanför en liten möbel kan kännas obalanserad och oproportionerlig, medan en för liten tavla ovanför en stor möbel riskerar att försvinna och inte göra något visuellt intryck.

Tips:

  • Se till att tavlan inte är bredare än möbeln den hänger ovanför. Det skapar en bättre proportion och ett mer enhetligt utseende.
  • Om du hänger flera tavlor tillsammans, behandla dem som en enhet när du mäter proportionerna mot möblerna.

5. Skapa rätt atmosfär: Slutligen, storleken på tavlan påverkar också stämningen i rummet. En stor, dramatisk tavla kan ge rummet en energisk och uttrycksfull känsla, medan en mindre, mer subtil tavla kan bidra till en lugn och avkopplande atmosfär.

Tips:

  • Tänk på den känsla du vill förmedla i rummet och välj en tavla i rätt storlek för att förstärka den stämningen.
  • Stora, kraftfulla tavlor passar bra i rum där du vill skapa en visuell wow-effekt, medan mindre tavlor kan användas för att mjukt komplettera en redan etablerad atmosfär.

Utforska vår kollektion här: Artiley Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng