Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Hur du väljer rätt konst för ditt hem

Hur du väljer rätt konst för ditt hem

Att välja konststil till ditt hem kan kännas överväldigande med tanke på det stora utbudet av alternativ. Från abstrakt konst till klassiska landskap, modern minimalism till färgstarka expressionism – varje stil har sin egen unika charm och kan förändra atmosfären i ditt hem. Men hur vet du vilken konststil som passar bäst för dig och ditt utrymme? I denna artikel går vi igenom några viktiga faktorer att tänka på när du väljer rätt konststil för ditt hem.

1. Identifiera din personliga smak: Det första steget i att välja rätt konststil är att förstå din egen smak och vad du dras till. Ta dig tid att fundera på vilken typ av konst som tilltalar dig mest. Är du fascinerad av moderna, abstrakta verk, eller är du mer attraherad av realistiska motiv och landskap? Din personliga stil är grunden för ditt val.

Tips:

  • Besök konstgallerier, bläddra i konstböcker eller utforska onlinegallerier för att se vilka typer av konstverk som väcker ditt intresse.
  • Gör en lista över konststilar som tilltalar dig och fundera på vad det är med dem som drar dig till dem – färger, former, teman eller tekniker?

2. Tänk på rummets stil och inredning: Ditt hems befintliga inredningsstil spelar en stor roll i valet av konst. Konsten du väljer bör komplettera och harmonisera med rummets övergripande estetik. En minimalistisk, modern inredning kan gynnas av abstrakt konst eller modernistiska verk, medan en mer traditionell inredning kan passa bättre med klassiska landskap eller porträtt.

Tips:

  • Om du har en neutral och minimalistisk inredning, kan du överväga att införa färgstark och energisk konst för att skapa kontrast och liv i rummet.
  • För en klassisk och elegant inredning, välj konst som speglar samma stil – exempelvis oljemålningar med landskap eller stilleben.

3. Bestäm vilken stämning du vill skapa: Konst har kraften att förändra stämningen i ett rum. Tänk på vilken känsla du vill att rummet ska förmedla och välj en konststil som stödjer den känslan. Abstrakt konst kan ge ett rum en modern och dynamisk känsla, medan impressionistiska verk kan skapa en lugn och drömsk atmosfär.

Tips:

  • För ett sovrum, där avkoppling och ro är viktigt, kan lugna och mjuka konststilar som impressionism eller minimalistisk konst vara passande.
  • I ett vardagsrum, där socialt umgänge och energi är i fokus, kan mer livliga och färgstarka konststilar som expressionism eller popkonst vara ett bättre val.

4. Fundera på färgschemat: Färgerna i konsten bör harmoniera med rummets befintliga färgschema. En bra tumregel är att välja konstverk som innehåller färger som redan finns i rummet, eller som kompletterar dessa färger på ett tilltalande sätt.

Tips:

  • Om du vill att konsten ska stå i centrum, välj ett verk med kontrasterande färger som sticker ut mot rummets väggar och möbler.
  • För en mer sammanhållen look, välj konstverk som innehåller nyanser från rummets befintliga färgpalett, men kanske i olika toner eller intensiteter för att skapa djup.

5. Var öppen för att blanda stilar: Du behöver inte hålla dig till en enda konststil i hela ditt hem. Att blanda olika stilar kan skapa en mer dynamisk och intressant miljö. Till exempel kan du kombinera modern konst med antika möbler, eller blanda realistiska verk med abstrakta.

Tips:

  • Var inte rädd för att experimentera med olika stilar. Konst handlar om personlig uttryck, och ditt hem ska reflektera din unika smak.
  • För att binda samman olika konststilar, försök att hålla en röd tråd genom färger, teman eller ramar.

6. Tänk på konstens storlek och placering: Storleken på konstverket och var det ska placeras spelar också in i valet av stil. Ett stort, iögonfallande konstverk kan behöva en enklare stil för att inte överväldiga rummet, medan flera mindre verk kan ge ett mer komplext och detaljerat intryck.

Tips:

  • Om du väljer en stor tavla, överväg en stil som inte är för detaljerad, såsom abstrakt eller minimalistisk konst, för att undvika att rummet känns överfyllt.
  • För en gallerivägg med flera små tavlor kan du blanda stilar för att skapa en rik och varierad visuell upplevelse.

Utforska vår kollektion här: Artiley Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng