Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Hur väljer du mellan abstrakt konst och motiv på din tavla?

Hur väljer du mellan abstrakt konst och motiv på din tavla?

När du står inför valet att dekorera ditt hem med en ny tavla, kan det vara svårt att bestämma om du ska välja en abstrakt tavla eller en med ett specifikt motiv. Båda alternativen har sin egen unika charm och kan påverka rummets atmosfär på olika sätt. I den här artikeln går vi igenom fördelarna med både abstrakt konst och motivbaserade tavlor, samt hur du kan avgöra vilken typ som passar bäst i ditt hem.

1. Vad säger din personliga stil? Din personliga stil och smak är den viktigaste faktorn när du väljer mellan abstrakt konst och ett motiv. Om du är någon som uppskattar tydliga bilder, landskap, eller porträtt, kanske en tavla med ett specifikt motiv är mer i linje med din smak. Å andra sidan, om du dras till färger, former och känslan av att låta fantasin flöda, kan en abstrakt tavla vara rätt val.

Tips:

  • Tänk på vad du naturligt dras till när du ser konstverk – är det specifika bilder eller är det mer de känslor och stämningar som färger och former framkallar?
  • Fundera på hur du vill att konstverket ska påverka rummet – ska det vara ett tydligt uttalande eller mer en känsla som genomsyrar rummet?

2. Tänk på rummets syfte och atmosfär: Olika typer av konst kan påverka atmosfären i ett rum på olika sätt. Abstrakt konst är ofta mer flexibel och kan passa i både moderna och traditionella miljöer, där den skapar en känsla av rörelse, energi eller lugn beroende på färgerna och formerna. Tavlor med specifika motiv kan ge rummet en starkare identitet och fokusera på ett tema som landskap, städer eller människor.

Tips:

  • I ett sovrum, där du kanske vill ha en lugnande och avkopplande atmosfär, kan en abstrakt tavla i mjuka färger vara idealisk.
  • I ett vardagsrum där du vill skapa ett samtalsämne och en stark visuell identitet, kan en tavla med ett starkt motiv vara det bästa valet.

3. Hur interagerar tavlan med din inredning? Din inredning kan också vägleda ditt val. Abstrakt konst kan ofta smälta in med många olika inredningsstilar, från minimalistisk till eklektisk, medan motivbaserade tavlor kan kräva mer specifika miljöer för att verkligen komma till sin rätt.

Tips:

  • Om din inredning redan är färgglad och fylld med mönster, kanske en abstrakt tavla med enklare färger och former kan skapa balans.
  • Har du en mer neutral inredning, kan en tavla med ett starkt motiv fungera som ett kraftfullt fokuspunkt som drar till sig uppmärksamhet.

4. Vad vill du att tavlan ska uttrycka? Abstrakt konst och motivbaserade tavlor kommunicerar på olika sätt. Abstrakt konst talar ofta till betraktarens känslor och fantasi, och låter dem tolka och skapa egna meningar. Motivet på en tavla kan vara mer direkt i sitt uttryck, och berätta en tydlig historia eller visa en specifik plats, person eller objekt.

Tips:

  • Om du vill att konstverket ska vara en öppen tolkning där varje besökare kan skapa sin egen uppfattning, är abstrakt konst ett bra val.
  • Om du föredrar att förmedla ett specifikt budskap eller tema, är en tavla med ett tydligt motiv rätt väg att gå.

5. Hur vill du att tavlan ska påverka dig dagligen? Det är också viktigt att tänka på hur tavlan påverkar dig varje dag. Abstrakt konst kan ge energi eller lugn beroende på dess utformning, medan ett motiv kan väcka minnen, inspirera eller helt enkelt få dig att le.

Tips:

  • Tänk på hur tavlan kommer att påverka ditt humör – vill du känna dig inspirerad och energisk, eller söker du snarare en känsla av ro och harmoni?
  • Om tavlan ska hänga på en plats där du ofta sitter och funderar eller mediterar, kan abstrakt konst ge ett avslappnande intryck utan att distrahera.

Utforska vår kollektion här: Artiley Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng