Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Impressionismen: En rörelse som förändrade synen på konst
Nästa artikel

Impressionismen: En rörelse som förändrade synen på konst

Impressionismen är en av de mest inflytelserika konstnärliga rörelserna genom tiderna. Den uppstod i Frankrike på 1870-talet och förändrade radikalt hur konstnärer såg och skildrade världen omkring dem. Genom att fokusera på ljus, färg och ögonblickliga intryck, snarare än på detaljerad realism, lade impressionisterna grunden för modern konst.

Uppkomsten av impressionismen

Impressionismen föddes ur en vilja att bryta sig loss från den traditionella akademiska konsten som dominerade på den tiden. Konstnärer som Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir och Edgar Degas sökte nya sätt att fånga verkligheten, inte genom noggranna, realistiska avbildningar, utan genom att återge känslan och stämningen av ett ögonblick. De målade ofta utomhus för att direkt kunna observera och fånga förändringarna i ljus och färg.

Den första impressionistutställningen hölls 1874, och trots att den möttes med hård kritik, etablerades rörelsen snart som en viktig kraft i konstvärlden. Namnet "impressionism" kommer från Claude Monets målning "Impression, Soleil Levant" (Impression, soluppgång), som visades på denna utställning.

Karakteristiska drag hos impressionismen

Impressionistisk konst kännetecknas av flera viktiga drag. En av de mest framträdande är användningen av ljus och färg för att fånga ögonblickets intryck. Istället för att blanda färger noggrant på paletten, använde impressionisterna ofta rena, icke-blandade färger direkt på duken för att skapa en ljus och levande effekt.

En annan viktig aspekt av impressionismen är fokusen på rörelse och förändring. Många impressionistiska verk skildrar scener från det moderna livet, där ljus och skuggor förändras ständigt, och där landskap och stadsmiljöer fångas i ett snabbt och flyktigt ögonblick.

Impressionismens påverkan på modern konst

Impressionismens inflytande sträcker sig långt bortom 1800-talet. Rörelsen banade väg för många andra modernistiska strömningar, inklusive postimpressionism, fauvism och kubism. Den fortsätter att inspirera konstnärer än idag, särskilt genom dess betoning på färg, ljus och en fri, spontan målarstil.

Ett exempel på hur modern konst kan dra på impressionistiska influenser är tavlan Symphony of Silence från vår kollektion. Denna abstrakta målning använder subtila toner av silver, guld och kalla nyanser för att skapa en känsla av stillhet och elegans, och påminner om impressionisternas sätt att använda ljus och färg för att förmedla en specifik atmosfär.

Abstrakt tavla i subtila toner av silver, guld och kalla nyanser som skapar en elegant och stillsam atmosfär.

Fördjupa dig i impressionismens värld

Om du är intresserad av att lära dig mer om hur färg och ljus används i modern konst, rekommenderar vi vår bloggpost "Oljemålning på canvasduk – Den perfekta kombinationen av tradition och modern estetik". Där diskuterar vi hur klassiska tekniker, inspirerade av bland annat impressionismen, kan kombineras med modern konst för att skapa unika och tidlösa verk.


Utforska vår kollektion här: Artiley Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng