Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Så väljer du rätt färger på din canvastavla för hemmet

Så väljer du rätt färger på din canvastavla för hemmet

Färg är ett av de mest kraftfulla verktygen inom inredning. Rätt färgpalett kan inte bara lyfta ett rum, utan också påverka ditt humör och skapa en specifik atmosfär. När det kommer till att välja en canvastavla för ditt hem är det viktigt att tänka på hur tavlans färger harmoniserar med resten av inredningen. Här är en guide till hur du kan välja rätt färger på din canvastavla för att få den att smälta in perfekt i ditt hem.

1. Utgå från rummets befintliga färgschema: Den första regeln när du väljer färger till en canvastavla är att utgå från de färger som redan finns i rummet. Genom att skapa en färgpalett som kompletterar din befintliga inredning kan du säkerställa att tavlan känns som en naturlig del av rummet.

Tips:

  • Titta på de dominerande färgerna i rummet – det kan vara på väggar, möbler eller andra dekorativa element. Välj en tavla som innehåller dessa färger eller kompletterar dem.
  • Om rummet har en neutral bas, som vitt eller grått, kan du välja en tavla med en stark färg för att skapa en kontrast och ge rummet liv.

2. Fundera på vilken stämning du vill skapa: Färger har en stor inverkan på hur vi känner oss i ett rum. Därför är det viktigt att tänka på vilken stämning du vill att tavlan ska förmedla. Varma färger som rött, orange och gult skapar en energisk och inbjudande atmosfär, medan kalla färger som blått och grönt kan ha en lugnande och avslappnande effekt.

Tips:

  • I sovrummet kan det vara bra att välja tavlor med mjuka, lugnande färger som blått, grönt eller lavendel för att främja avkoppling.
  • I vardagsrummet, där du kanske vill ha en mer livlig och social stämning, kan varma och vibrerande färger fungera bättre.

3. Skapa kontrast eller harmoni: Färger kan användas antingen för att skapa kontrast eller för att harmonisera med resten av rummet. En tavla med kontrasterande färger kan fungera som en spännande blickfång, medan en som harmonierar med rummet kan ge en mer enhetlig och lugn känsla.

Tips:

  • För en dramatisk effekt, välj en tavla som har en färg som står i stark kontrast till väggarna. Om du till exempel har en mörkgrå vägg, kan en tavla i ljusa, klara färger som vitt eller gult verkligen poppa.
  • För ett mer sammanhållet utseende, välj färger som ligger nära varandra på färghjulet, som olika nyanser av blått och grönt, eller varma toner som rött och orange.

4. Anpassa färgerna efter rummet och dess funktion: Olika rum i hemmet har olika funktioner, och färgvalet på canvastavlan bör reflektera detta. Ett kontor kan dra nytta av tavlor i neutrala eller kalla färger som främjar fokus och kreativitet, medan ett lekrum för barn kanske fungerar bättre med livliga, glada färger.

Tips:

  • I ett hemmakontor kan tavlor med blått eller grönt stimulera kreativitet och koncentration.
  • I ett kök kan varma färger som rött och orange skapa en känsla av energi och gemenskap.

5. Ta hänsyn till belysningen: Belysningen i rummet påverkar hur färgerna på tavlan uppfattas. Naturligt ljus kan förstärka eller dämpa vissa färger, medan konstgjord belysning kan ge dem en annan nyans. Det är därför viktigt att tänka på hur din tavla kommer att se ut under olika ljusförhållanden.

Tips:

  • Häng tavlan där den får bra naturligt ljus om du vill framhäva dess färger. Men var försiktig med direkt solljus, som kan bleka färgerna över tid.
  • Om rummet huvudsakligen använder konstgjord belysning, överväg hur ljusets färgton – varm eller kall – påverkar tavlans färger.

Utforska vår kollektion här: Artiley Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng