Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Den ultimata guiden till att välja rätt storlek på din canvastavla

Den ultimata guiden till att välja rätt storlek på din canvastavla

Att hitta den perfekta canvastavlan är mer än bara att välja ett vackert motiv. Storleken på tavlan spelar en avgörande roll för hur konstverket interagerar med ditt rum och dess inredning. En välvald storlek kan komplettera och till och med förbättra rummets estetik, medan ett felaktigt val kan störa balansen och harmonin. I denna guide går vi igenom hur du väljer rätt storlek på din canvastavla för att skapa en önskvärd effekt i ditt utrymme, med Artileys breda sortiment av canvastavlor som exempel.

Varför storleken på din tavla är viktig

Storleken på en canvastavla påverkar inte bara dess visuella inverkan utan också hur den påverkar rummets känsla. En för stor tavla i ett litet rum kan kännas överväldigande, medan en för liten tavla på en stor vägg kan se försvunnen ut. Att välja rätt storlek hjälper till att skapa en känsla av proportion och sammanhang, vilket förstärker både konstverkets och rummets estetiska värde.

Steg för att välja rätt storlek

  1. Mät din vägg: Innan du ens börjar leta efter en tavla, är det viktigt att mäta det utrymme där tavlan ska hänga. Detta ger dig en klar bild av vilken storleksintervall som är lämplig.

  2. Tänk på proportionerna: Ett bra tumregel är att tavlan eller konstinstallationen bör täcka cirka 2/3 till 3/4 av väggytan den hänger på. Detta hjälper till att skapa en visuell balans i rummet.

  3. Överväg möbleringen: Om tavlan ska hänga över en möbel, som en soffa eller en byrå, bör bredden på tavlan inte överstiga möbelns bredd. Sträva efter att tavlan är ungefär i samma bredd eller mindre, för att undvika en obalanserad känsla.

  4. Tänk på avståndet: När du placerar en tavla i ett rum, tänk på betraktningsavståndet. Större tavlor fungerar bäst på väggar där man kan ta ett steg tillbaka och betrakta dem, medan mindre tavlor lämpar sig för närmare betraktning.

Exempel från Artileys sortiment

För att illustrera hur dessa principer tillämpas i praktiken, kan vi titta på Artileys sortiment. Anta att du har en vägg som är 2 meter bred och du letar efter en tavla att placera över en soffa som är 180cm bred. En tavla som Urban Resonance som är cirka 130cm bred skulle vara idealisk, eftersom det ger en god balans och proportion i förhållande till både väggen och soffan.

Abstrakt tavla av kvinna som går över en väg i en stad. Kraftfulla färger. Hänger över röd soffa

För rum där du vill skapa en mer intim och detaljerad installation, kan du överväga att kombinera flera mindre tavlor från Artiley för att skapa en sammanhängande komposition. Detta ger flexibilitet och möjlighet att anpassa installationen efter dina unika rumsmått och designpreferenser.

Läs också: Vill du veta mer om hur du kan kombinera olika konststilar i ditt hem? Besök vår bloggpost "Hur du kombinerar moderna och klassiska konststilar i ditt hem" för mer inspiration.

Utforska vår kollektion här: Artiley Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng