Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Kubismens genombrott: Hur Picasso och Braque revolutionerade konsten
Nästa artikel

Kubismens genombrott: Hur Picasso och Braque revolutionerade konsten

Kubismen, en av de mest inflytelserika konstnärliga rörelserna i början av 1900-talet, förändrade fundamentalt hur vi ser på konst. Genom att dekonstruera traditionella perspektiv och former skapade Pablo Picasso och Georges Braque en ny, revolutionerande stil som påverkade hela den moderna konsten.

Uppkomsten av kubismen

Kubismen föddes ur en vilja att bryta sig loss från de realistiska representationerna som hade dominerat konsten under århundraden. Inspirerade av Paul Cézannes verk, som utforskade volym och form på nya sätt, började Picasso och Braque i början av 1900-talet att experimentera med att representera objekt och figurer från flera vinklar samtidigt. Detta ledde till vad vi idag kallar "analytisk kubism", där målningarna fragmenterade motiv i geometriska former och där färgerna ofta reducerades till en dämpad palett för att betona formens betydelse.

Picassos målning Les Demoiselles d'Avignon från 1907 är ofta citerad som den första kubistiska målningen. Den utmanade traditionella ideal genom att presentera kroppar i vinklar som bröt mot den konventionella uppfattningen om hur en mänsklig figur skulle avbildas. Denna målning markerade en ny era i konsten där subjektet inte längre skulle avbildas som det "såg ut" utan snarare som det kunde upplevas ur flera perspektiv samtidigt.

Kubismens utveckling och inflytande

Kubismen utvecklades snabbt under de följande åren. I takt med att Picasso och Braque fortsatte att utforska stilen, övergick de från den tidiga analytiska kubismen till den syntetiska kubismen, som introducerade collage och ljusare färger. Detta skifte möjliggjorde en ännu mer dynamisk och experimentell användning av form och textur, vilket ytterligare utökade kubismens inflytande.

Kubismens inverkan på konstvärlden var omedelbar och genomgripande. Rörelsen influerade inte bara målare utan även skulptörer, arkitekter och designers. Den inspirerade en mängd andra modernistiska strömningar, som futurism, dadaism och konstruktivism.

Kubismen i dagens konst

Även om kubismen som rörelse har sitt ursprung i början av 1900-talet, lever dess ande vidare i dagens konst. Modern konst fortsätter att dra på de kubistiska idéerna om form, perspektiv och mångfald av uttryck. Ett exempel på detta är tavlan Unspoken Unity från vår kollektion. Denna tavla använder kubistiskt inspirerade former och gröna toner för att skapa en känsla av djup och komplexitet.

Kubistiskt inspirerad tavla i gröna toner som skapar en känsla av djup och komplexitet.

Fördjupa dig i kubismens värld

Vill du veta mer om hur kubismen och andra konststilar har påverkat modern konst? Läs vår bloggpost "En introduktion till abstrakt konst: Historia och utveckling" där vi utforskar hur konstnärer som Picasso och Braque banade väg för nya sätt att tänka och skapa.


Utforska vår kollektion här: Artiley Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng