Hoppa till innehållet

KAMPANJ! Få 30% rabatt med koden: ART30

Artiley
Föregående artikel
Läser nu:
Hur väljer du den perfekta canvastavlan för ditt vardagsrum

Hur väljer du den perfekta canvastavlan för ditt vardagsrum

Att välja den perfekta canvastavlan för ditt vardagsrum kan kännas överväldigande med tanke på alla valmöjligheter som finns. Med rätt strategi kan dock denna process förvandlas till en njutbar upplevelse som förhöjer atmosfären i ditt hem. Här är några viktiga faktorer att tänka på när du väljer en tavla som verkligen passar ditt vardagsrum.

1. Bestäm storleken på tavlan

Storleken på din canvastavla är avgörande för hur den kommer att påverka rummet. En för liten tavla kan se förlorad ut på en stor vägg, medan en för stor tavla kan kännas överväldigande. Här är några riktlinjer:

  • För stora väggar: Överväg en tavla som täcker minst två tredjedelar av väggens bredd.
  • Över möbler: Om du hänger tavlan ovanför en soffa eller ett annat möbel, bör tavlan vara ungefär 60–75% av möbelns bredd.

2. Färgsättning som matchar din inredning

Att välja rätt färger är avgörande för att tavlan ska passa in i ditt vardagsrum. För att skapa en harmonisk känsla kan du välja en tavla som kompletterar rummets färgschema.

  • Komplementfärger: Om ditt vardagsrum domineras av kalla färger som blått och grått, kan en tavla med varma färger som Sterling Serenity skapa en spännande kontrast.
  • Ton i ton: För en mer subtil effekt kan du välja en tavla som har liknande färgtoner som resten av rummet. Detta skapar en lugn och sammanhängande känsla.

3. Välj ett motiv som speglar din stil

Tavlans motiv bör reflektera din personliga stil och den atmosfär du vill skapa i ditt vardagsrum.

  • Abstrakt konst: Abstrakta motiv som Golden Gala kan skapa en modern och sofistikerad känsla.
  • Naturmotiv: Om du föredrar en mer avslappnad och naturlig atmosfär kan du välja en tavla med landskapsmotiv eller växtteman.

4. Placering och belysning

Placeringen av din tavla är lika viktig som själva valet av tavla. Här är några tips:

  • Ögonhöjd: Häng tavlan så att mittpunkten är i ögonhöjd (ca 150 cm från golvet).
  • Belysning: Rätt belysning kan framhäva din tavla och skapa en dramatisk effekt. Överväg att använda spotlights eller vägglampor för att belysa tavlan på rätt sätt.

5. Testa innan du bestämmer dig

Innan du bestämmer dig för en tavla, testa hur den kommer att se ut på väggen. Du kan använda en bit kartong i samma storlek som tavlan eller digitalt placera tavlan på en bild av ditt rum för att få en känsla för hur den kommer att se ut.

 

För mer inspiration om hur du kan använda färger i ditt vardagsrum, läs vår artikel Så väljer du rätt färgsättning på dina tavlor​. Vill du veta mer om hur storlek och placering påverkar din inredning, kolla in vår guide Den ultimata guiden till att välja rätt storlek på din canvastavla​.

Utforska vår kollektion här: Artileys Canvastavlor

Varukorg

Stäng

Din varukort är tom.

Handla

Välj inställningar

Stäng